KLUB PONOSNIH POSAMEZNIKOV

TELEFON:          041 644 415 (Boštjan Schönlieb)

E-POŠTA:           ponosniposamezniki@gmail.com

NASLOV:    Gorenjska cesta 21, 1310 RIBNICA

REZULTATI 2022

Ribn´ca trail letos tudi z najmlajšimi člani

Ribn´ca trail  – tek po Mali gori nad Ribnico

Prvi vikend v septembru je bil tudi športno obarvan. Predsejemska sobota je bila zopet rezervirana za Ribn´ca trail. Tokrat že četrto leto zapored.

Letošnje dogajanje se je preselilo na grajsko dvorišče, kjer je bil tudi štartno – ciljni prostor za tekače.

Dogajati se je začelo že v petek. V letnem kinu smo si lahko ogledali film Ekipa Šparthatlon 2021. V Ribnico so prišli tudi vsi akterji dokumentarnega filma, ki so se lansko leto podali na to najtežjo tekaško preizkušnjo in jo uspešno zaključili.

Po filmu je sledil koncert kantavtorja Žige Bižala, ki nas je razveseljeval s svojimi pesmimi v ribniškem narečju. Družabno-kulturni večer se je dokaj hitro zaključil, saj je tekače čakal sobotni tek.

Ob spremljavi himne Ribn´ca traila so tekači stekli v megleno sobotno jutro. Najprej so štartali tekači najdaljše razdalje Ribež´na, uro kasneje tekači Čebular´ce in čez eno uro so jim sledili še tekači najkrajše, a nikakor lahke razdalje, Kuhavn´ce.

Tek v naravi ponuja nepozabno doživetje, kjer preizkušamo sami sebe. Trasa po Mali gori z najvišjo točko na Stenah, tek mimo cerkvice Sv.Ane, tek po samotnih planinskih in gozdnih poteh, kjer čutimo le tišino in morda na daleč opazimo pogostega prebivalca naših krajev, medveda.  A le, če imamo srečo. Sicer se ta veliki prebivalec naših gozdov raje umakne in nam prepusti pot.

Krošnjarčkov tek

V času, ko so se odrasli tekači podali na trase traila, so ribniški grad zasedli otroci. Na Krošnjarčkovem teku so se preizkusili na dveh razdaljah –  najmlajši otroci so tekli 300 m in otroci prve triade osnovne šole na 600 m.

Smeh in otroško rajanje se je nadaljevalo v gradu, kjer so si otroci lahko ogledali lutkovno predstavo Časovni stroj Leonarda daVincija. Tisti, ki raje ustvarjajo, pa so se pridružili likovni delavnici. Bralni navdušenci so obiskali Knjižnico pod krošnjami. Najmlajši pa so navdušeno spremljali pravljico v Kamišibaj izvedbi.

Rezultati

Letos je v Ribnico prišlo res veliko odličnih tekmovalcev, zato so bili rezultati odlični.

Na izzivu Ruk´n Ančko je najboljši rezultat dosegel Uroš Avgustinčič in s časom 38 minut in 46 sekund še izboljšal svoj lanskoletni rekord. Zmago je slavil tudi v  moški kategoriji na najkrajši razdalji (12 km) s časom 1 ura in 1 minuta. Tesno za petami mu je sledil drugouvrščeni Aleš Svetina, tretje mesto je zasedel Sandi Bayer.

V ženski konkurenci je bila najhitrejša mlada Ema Štupica, ki je najkrajšo razdaljo pretekla samo v 1 uri in 31 minut, njena starejša sestra Brina Štupica je zaostala le 3 minute in zasedla tretje mesto. Odlično drugo mesto s samo minutno zamudo je dosegla Romana Robnik.

Čebular´co  (25km) v ženski konkurenci je z zelo tesnim rezultatom zmagala Ksenija Grm, s časom 02:40:26, le nekaj sekund kasneje ji je sledila Manja Trošt . Na tretje mesto se je z odličnim rezultatom uvrstila Vesna Kočar.

V moški konkurenci je s časom 01:53:39  je ciljno črto prečkal domačin Tadej Osvald, zmagovalec lanske Čebular´ce v moški konkurenci, sledil mu je Janez Mulej z rezultatom z zaostankom 5 minut, tretjeuvrščeni Aleš Žulovec, je bil še 5 minut počasnejši od drugouvrščenega.

Najdaljšo preizkušnjo – 40 km – je s časom 04:33:23 pretekla Alenka Pavc in s tem ponovno zmagala v ženski konkurenci Na drugo mesto se je uvrstila Anja Zima, tretje mesto pa je zasedla Tjaša Seliškar.  Vse tri tekmovalke so Ribež´n premagale v manj kot 5 urah.

Naš ponosni posameznik Aleš Debeljak, je že tretjič zapored odnesel zmago na najtežji preizkušnji, tokrat z malo slabšim rezultatom kot preteklo leto, a kljub temu je najdaljšo razdaljo premagal v pičlih 3 urah 38 minut. Sledil mu je Timotej Oiclj, z zaostakom 30 minut, tretjeuvrščeni Nik Zobec je bil še dve minuti počasnejši.

Kulinarična ponudba slovenskega podeželja – kulinarična vas

Na trati pod gradom so predstavila kulinarične posebnosti svojega kraja turistična društva iz različnih koncev Slovenije. Tako smo lahko poskusili sladke dobrote domačink, vipavski pršut, kozjansko enolončnico in ajdove štrukeljce iz dobrepoljske doline.

Ogledali smo si lahko tudi spretne roke kvačkaric. Prikazale so kvačkanje hobotnice za nedonošenčke. Organizatorji so letos ponovno namenili del sredstev v dobrodelne namene – Društvu za pomoč prezgodaj rojenim otrokom.

V gradu se je na predsemanji dan res veliko dogajalo. Na Bistrici so se nekateri preizkusili v supanju, spet drugi so se želeli naučiti pletenja košaric. Pod mentorstvom izkušenih pletarjev so si lahko spletli lastno košarico.

V soboto je lahko vsak našel nekaj zase. Tudi tisti, ki niso tekli. Ne nazadnje smo vsi različni. In to je razlog, zakaj je šport zanimiv.