KLUB PONOSNIH POSAMEZNIKOV

TELEFON:          041 644 415 (Boštjan Schönlieb)

E-POŠTA:           ponosniposamezniki@gmail.com

NASLOV:    Gorenjska cesta 21, 1310 RIBNICA

V soboto, 31.avgusta 2019 je prvič potekal Ribn´ca trail. Teka se je udeležilo 140 tekmovalcev.
Zadnjo avgustovsko soboto so se tekači zbrali že zgodaj zjutraj. Štart Ribn´ca traila je bil v grajskem parku, ki je bil odlično izhodišče za vzdušje na štartu. Čutiti je bilo pozitivno energijo in nemirno pričakovanje nove izkušnje, ki se je stopnjevalo vse do štartnega strela, ko so se tekmovalci v lahnem drncu podali skozi grajska vrata v neznano.
Prvi kilometer je tek potekal v skupini skozi center Ribnice do vasi Hrovača, od koder so tekači nadaljevali v lastnem tempu.

Kuhavn´ca, Čebular´ca, Ribež´n – ne, ne gre za naštevanje ribniške suhe robe, niti ne za kuharsko tekmovanje! Proga ribniškega traila je bila razdeljena na tri težavnostne stopnje: Kuhavn´ca je merila 12 km, sledila je Čebular´ca s spoštljivo 25-kilometrsko razdaljo in seveda Ribež´n, na katerem so morali tekmovalci premagati kar 40-kilometrsko razdaljo ter tudi 1.600 višinskih metrov. Spust v sosednjo dolino Struge in nato ponoven vzpon nazaj na greben – preko Sten Sv.Ane, kjer so dobesedno grizli kolena, je bil po mnenju večine tekačev pravi izziv.

Proti grebenu, kjer se steza postavi pokonci, so ribniški jamarji zavarovali strmi del vzpona z vrvmi. Varnost tekmovalcev je na prvem mestu!
Tekači z iskanjem poti niso imeli težav, saj so jih usmerjale rumene zastavice, ki so, obsijane s soncem, mestoma malce ponagajale in se »skrivale« očem. A večjih težav ni bilo. Dobro organizirana ekipa prostovoljcev na kontrolnih točkah in tudi na prireditvenem prostoru je odlično opravila svoje delo.
Celoten trail je bil speljan po poteh Male gore, proti Sv. Ani in naprej vse do Grmade.
Tekmovalke in tekmovalci vseh prog so se najprej podali proti najvišji točki traila, kjer je potekalo vmesno merjenje časa in istočasno tekmovanje za pokal najhitrejšega na Sv.Ani. Tempo tekačev je bil izreden, saj je prvi osvojil Sv.Ano v pičlih 44 minutah in zaključil tekmo Kuhavn´ce v dobri uri.
Po slabih dveh urah in pol so v cilj že pritekli prvi tekmovalci Čebular´ce, ki so jim dve uri kasneje sledili tudi prvi tekači Ribež´na – najdaljše in najbolj zahtevne trase. Čas najboljšega se je ustavil na 4 ure in 28 minut, kar je izjemen rezultat za dokaj zahtevno progo.

Ribn´ca trail – na videz enostaven trail po obronkih Male gore, a v resnici bolj zahteven, kot pričakuješ. Poti Male gore so speljane tako, da lahko vsak najde nekaj zase. Potopljen v tišino gozda slišiš le svoje korake, šelestenje listja in vidiš pot, ki se vije pred teboj. Včasih malce skrita – potrebno je več previdnosti, pa zopet široka, makadamska pot, kjer korak steče hitreje, lahkotneje.
Na vrhu se odprejo prelepi razgledi v Ribniško dolino, skrito med obema gorama. V daljavi seže pogled do Snežnika in še naprej na Nanoško planoto. Z grebena proti Stenam nam pogled poboža oddaljene gorenjske vršace in na drugi strani gričevnate Gorjance.
Ribn´ca trail bo potekal vsako leto v soboto pred tradicionalnim ribniškim sejmom.

Ribn'ca trail 2019

KRAJ : RIBNICA
DATUM prireditve: sobota, 31.08.2019

Naziv proge: KUHAVN’CA
Štart: 8.00 (Ribniški grad)
Cilj: Športni center Ribnica
Število tekmovalcev: 62
Dolžina proge: 12.65 km

Rekord – Moški:
Andraž Medvešek 1:07:03

Rekord – Ženske:
Petra Grandovec 1:30:51

Naziv proge: ČEBULAR’CA
Štart: 8.00 (Ribniški grad)
Cilj: Športni center Ribnica
Število tekmovalcev: 61
Dolžina proge: 25.37 km

Rekord – Moški:
Tomaž Bojc 2:22:07
Matjaž Arko 2:22:07
Tadej Osvald 2:22:07

Rekord – Ženske:
Maja Zaplotnik – 2:48:52

Naziv proge: RIBEŽ’N
Štart: 8.00 (Ribniški grad)
Cilj: Športni center Ribnica
Število tekmovalcev: 24
Dolžina proge: 39.71 km

Rekord – Moški:
Tomaž Zamedič 4:28:37
Sandi Bayer 4:28:37

Rekord – Ženske:
Urša Trobec 4:36:50