KLUB PONOSNIH POSAMEZNIKOV

TELEFON:          041 644 415 (Boštjan Schönlieb)

E-POŠTA:           ponosniposamezniki@gmail.com

NASLOV:    Gorenjska cesta 21, 1310 RIBNICA

Korona kriza je letos močno vplivala na izvedbo športnih dogodkov tako v Sloveniji, kot tudi v svetu.

Zavedajoč se odgovornosti in skladno s priporočili stroke ter upoštevanjem ukrepov, ki veljajo v tem času v Sloveniji, smo kljub temu člani Kluba ponosnih posameznikov in številni pridni prostovoljci prvo septembrsko soboto uspeli izpeljati že kar tradicionalen dogodek  – Ribn´ca trail.

Veseli smo bili, da nam je tudi NIJZ dal pozitivno mnenje in kljub nekaterim pomislekom smo letošnjo prireditev izpeljali – drugače, a kljub temu odlično!

Znane in neznane poti Male gore so ponovno oživele že dan ali dva pred dogodkom. Pridni prostovoljci so z zastavicami traila označili vse tri proge, usmerjevalne table na odcepih in križiščih so bile na mestih in so tekmovalce usmerjale v pravo smer.

Veliko tekmovalcev je prišlo že v petek. Izkoristili so dan, nekateri cel vikend za spoznavanje Ribnice, njenih zanimivosti in predvsem spoznali gostoljubne domačine.

Na samem dogodku smo z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusiom poskrbeli za zagotavljanje medsebojne razdalje, zagotovili smo razkužila, število udeležencev je bilo omejeno. Vršili smo nadzor tako na vhodu na prireditveni prostor, kot tudi nad gibanjem na samem dogodku. Usmerjevalni trakovi, ločena mesta, kjer so tekmovalci lahko čakali na štart, so bila dovolj prostorna, da je bila medsebojna razdalja zagotovljena. Vstop je bil omogočen samo zdravim tekmovalcem.

V soboto je prizorišče štarta oživelo že zgodaj zjutraj. Tema je še bila in nad dolino je ležala jutranja meglica, ko so se na parkirišču pred Rokodelskim centrom začeli zbirati tekmovalci. Kljub zgodnji uri so tekmovalci upoštevali predpisane zdravstvene  ukrepe, na kar so jih opominjale tudi opozorilne table z obvestili o ukrepih, ki so postali že kar normalna stalnica.

Sam štart je potekal v smislu kronometra, ki ga sicer poznamo iz kolesarskih tekmovanj. Ugotovili smo, da tudi tekaška tekmovanja lahko upoštevajo tak način štarta. Trije tekmovalci naenkrat so se podali skozi štartno črto, pet sekund kasneje so jim sledili drugi trije….

Opremljeni z maskami so tekmovalci spoštovali priporočila stroke, kot tudi organizatorja, zato je štart potekal tekoče.

Spremljali smo zanimivo tekmo, še posebej v ženski konkurenci na 12 km, saj je bila ena izmed tekmovalk gorska tekačica Ana Čufer, ki nosi ženski rekord vzpona na Triglav in z njega. Ženski rekord proge je postavila tudi v Ribnici, saj je potrebovala do najvišje točke Sv.Ana in nazaj le dobro uro, kar je samo za 3 minute slabše od moške konkurence, kjer je z naskokom 6 minut zmagal Primož Piškur.

ČEBULAR´CA s svojimi 25 km je gostila tudi tekačico iz Italije Nicol Guidolin. Prvakinja v gorskih tekih v sosednji Italiji, je razdaljo 25 km opravila z zavidljivim rezultatom dveh ur.

Med moško konkurenco na  srednji razdalji pa je pričakovano zmagal Tadej Osvald, Ribn´čan, član ŠTD Lončar. Pobral je tako nagrado za najboljšega na Sv.Ani in osvojil prvo mesto v moški konkurenci na 25 km absolutno.

Ribn´ca traila se je udeležil tudi Aleš Debeljak, sicer član AD Olimpik, ki zadnja leta dosega zavidljive rezultate na maratonskih razdaljah. S svojim časom je dokazal, da mu tudi traili niso tuji, saj je pritekel v cilj kar pol ure pred drugo uvrščenim.

Slike podelitve

Ribn´ca trail je vključen tudi v mednarodno organizacijo trailov ITRA, najdaljša proga RIBEŽ´N 40 km je z 2 ITRA točkama kvalificirana v UTMB trail.

Ribn'ca trail 2020

KRAJ : RIBNICA
DATUM prireditve: sobota, 05.09.2020

Naziv proge: KUHAVN’CA
Štart: 8.30 (Ribniški grad)
Cilj: Športni center Ribnica
Število tekmovalcev: 74
Dolžina proge: 12.65 km

Rekord – Moški:
Primož Piškur 1:00:54

Rekord – Ženske:
Ana Čufer 01:03:37

Naziv proge: ČEBULAR’CA
Štart: 8.15 (Ribniški grad)
Cilj: Športni center Ribnica
Število tekmovalcev: 78
Dolžina proge: 25.37 km

Rekord – Moški:
Tadej Osvald – 01:52:38

Rekord – Ženske:
Nicol Guidolin – 02:02:03

Naziv proge: RIBEŽ’N
Štart: 8.00 (Ribniški grad)
Cilj: Športni center Ribnica
Število tekmovalcev: 44
Dolžina proge: 39.71 km

Rekord – Moški:
Aleš Debeljak – 03:27:51

Rekord – Ženske:
Maša Jamnik – 04:34:37

Prireditev Ribn´ca trail 2020 – 5.9.2020 – zvesti partnerji, ki nam zaupajo:

Člani Kluba ponosnih posameznikov se zahvaljujejo lastnikom Rokodelskega centra in Ribniškega gradu za prijazno gostoljubje, vsem sponzorjem in podpornikom za podporo pri izvedbi projekta, tekmovalcem in prostovoljcem pa za udeležbo ter  upoštevanje vseh potrebnih ukrepov, skladnih s priporočili NIJZ.